Genital Siğil ve HPV Enfeksiyonu
Human Papilloma Virüsünün yani HPV’nin yol açtığı sorunlardan biri de genital bölgede siğil oluşumudur. HPV’nin bilinen 100’den farklı türü vardır. Bu virüs vücudun farklı bölgelerinde siğil oluşumuna neden olabilir; cilde ve mukoza tabakasına nüfuz eden HPV kimi zaman varlığını hissettirmez kimi zaman ise ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
HPV genital bölgede enfeksiyon oluşumuna neden olduğunda kadınların vajinasında, rektum çevresinde ve vulvasında siğil oluşumu gözlenebilir. Genital siğil sadece kadınlarda görülmez, cinsel yolla bulaştığı için erkekler için de problem teşkil eder.
Cinsel yolla HPV’nin vücuda girmesinden yaklaşık 4-6 hafta sonra belirtiler başlar, yaklaşık dokuz aylık bir süreç sonrasında ise siğillerin oluşumu tamamlanır. Bu virüsün teşhis edilmesinin mümkün olmaması tedavi sürecini maalesef baltalamaktadır. Ancak düzenli aralıklarla yapılan Pop-Smear tarama testleri sonuçlarında olağan dışı veriler tespit edilebilir.
HPV’nin yol açtığı genital siğiller acı verebilir, kaşınabilir ve kişide rahatsızlık hissine neden olabilir. Kadınlarda görülen genital siğillerin incelenmesinin ve tedavi edilmesinin önemi büyüktür; çünkü HPV’nin bazı türleri rahim ağzı ve vulva kanseri ile ilişkilendirilmektedir.
Genital Siğil Oluşumuna Yol Açan Risk Faktörleri Nelerdir?
Cinsel ilişkiye giren kişilerin tamamının risk altında olduğunu söyleyebiliriz. Elbette tek eşli ilişkiler için bu genelleme yüzde yüz doğru olmayacaktır. Sigara içen, 30 yaşının altında olan, bağışıklık sistemi yeterince güçlü olmayan, erken yaşta cinsellikle tanışan, daha önce birden fazla kişi ile ilişkisi olan kişilerle birlikteliği olan, annesinde doğum sırasında genital siğil bulunan kişilerin genital siğil oluşumu riski taşıdıkları söylenebilir. Fakat bu özellikleri taşıyan kişilerin mutlaka genital siğil problemi yaşayacaklarına dair bir varsayım yapamayız.
Genital siğil oluşumu daha doğrusu HPV virüsünün bulaşması önlenebilir. Cinsel yolla bulaşan bu virüsten korunmanın en garantili yolu tek eşli bir cinsel hayatın tercih edilmesidir. Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanarak da kişiler kendilerini koruyabilirler.
Genital Siğil Nasıl Tedavi Edilir?
Genital siğil sorunu ile bize başvuran hastalarımızın siğil oluşumlarını inceledikten sonra en uygun tedavi seçeneğini belirlemekteyiz.
İlaç Tedavisi;
İlaç tedavisi genital siğilleri geçirmek için kullanılabilir. Ancak oldukça uzun soluklu bir tedavi yöntemi olması ve genital siğil sorunu yaşayan kişilerin bu oluşumlardan duydukları rahatsızlığın fazlalığı ilaç tedavisini geri plana atmaktadır.
Krioterapi;
Genital siğillerin likit nitrojen ile dondurulmasına dayanan krioterapi yöntemi; yüksek etkisiyle en çok tercih edilen tedavi yöntemleri arsında yer almaktadır.
Elektrokoterizasyon;
Uygulama ağrılı olabileceği için lokal anestezi altında uygulanır. Temel amaç elektrik akımını siğillere odaklayarak siğillerin imha edilmesidir.
Lazer Tedavisi;
Hastaya anestezi verilerek uygulanan bir diğer tedavi yöntemi lazer tedavisidir. İşlem sırasında kullanılacak anestezi yöntemi siğillerin konumuna, yapısına, sayısına ve büyüklüğüne göre belirlenmektedir.
İnterferon Tedavisi;
Siğil dokusunun içerisinde antiviral ilaç enjekte edilmesine dayanan interferon tedavisi; yan etkileri fazla olan ve aynı zamanda pahalı olması nedeniyle çok fazla tercih edilmeyen bir tedavi yöntemidir.
LEEP;
Siğilin alt kısmından yakılarak çıkarılmasına dayanan bu teknik kanca şeklinde bir koter ile uygulanır. Krioterapi ve elektrokoterizasyon gibi cerrahi tedavi yöntemlerinden biridir.
Genital siğil tedavisinde tek bir yöntem kullanılabileceği gibi birkaç yöntem bir arada da uygulanabilir. Genital siğil tedavisi için bize başvuran hastalarımızın sağlık koşullarını ve siğillerinin yapısını inceledikten sonra tedavi sürecini kararlaştırırız. Hastalıkları ile ilgili detaylı bilgi paylaşarak bu konudaki farkındalıklarını arttırmayı amaçlarız.