İzmir’deki yalnızca birkaç Keşkesiz Doğum Merkezi arasında yer aldığımız için keşkesiz doğum ile ilgili birçok soru ile karşılaşıyoruz ve genellikle keşkesiz doğumun yanlış sınıflandırıldığına şahit oluyoruz. Bebekle annenin doğumdan hemen sonra ten temasının sağlandığı, gebelik süreci boyunca annenin birebir destek aldığı, doğum sırasında annenin kararlara aktif olarak katılım sağladığı ve doğuma katılan herkesin “iyi ki” demesinin amaçlandığı keşkesiz doğum ile ilgili yanlış bilinenleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.
1. Yanlış: Keşkesiz Doğum Doğal Doğum Demektir
Keşkesiz doğum, doğum şeklinden bağımsız bir süreçtir. Bu nedenle keşkesiz doğumu yalnızca doğal doğum sürecine indirgemek doğru bir yaklaşım değildir. Doğal doğum da sezaryen de ağrısız normal doğum da keşkesiz doğum disiplini ile gerçekleştirilebilir.
2. Yanlış: Keşkesiz Doğumda Tıbbi Müdahale Yapılmaz
Doğum sırasında tıbbi müdahale yapılmaması hem tıbben hem de etik olarak mümkün değildir. Keşkesiz doğum kesinlikle tıbbi müdahaleye karşı çıkmaz yalnızca gerekli durumlarda tıbbi müdahale yapılması görüşünü savunur. Keşkesiz doğum sırasında tıbbi müdahale yapılması gereken durumlarda anne ve baba ile gerekli bilgiler paylaşılır ve bu karara anne ile babanın aktif katılım sağlaması amaçlanır.
3. Yanlış: Keşkesiz Doğum Sırasında Epidural Anesteziye Başvurulmaz
Keşkesiz doğum ile bebeğine kavuşmak isteyen anneler, zaman zaman doğum ile ilgili toplumsal görüşlerin etkisinde kalarak bu süreci ağrılı ve acılı olarak nitelendirebiliyor. Keşkesiz doğum kararı veren annelere gebelik sürecinde çeşitli gevşeme, imgeleme ve nefes teknikleri eğitimi verilerek doğuma fiziksel ve psikolojik olarak hazır olmaları sağlanıyor. Yine de gerekli durumlarda epidural anestezi verilmesi keşkesiz doğum prensipleri arasındadır. Keşkesiz doğum esnasında ihtiyaç duyulan durumlarda annelere epidural anestezi verilebilir.
4. Yanlış: Keşkesiz Doğuma Babalar Katılmaz
Keşkesiz doğum sürecinde anne adayları da baba adayları da eğitim aldıklarından babalar da doğum sürecinin bir parçası haline gelir. Keşkesiz doğumda babalar eşlerine tam destek verir, kararlara aktif olarak katılım sağlar ve doğum sonrası süreçte bebekleri ile buluşurlar. Keşkesiz doğum anne adaylarının yalnızlığını değil eşleri ile birlikteliğini savunur. Bu nedenle anne adayına tam destek prensibiyle davranan babalar keşkesiz doğum sürecinin önemli bir parçası haline gelir.