Vajen bölgesinin gelişimi esnasında oluşan bir doku artığı olan kızlık zarı vajina girişinin yaklaşık 1 – 2 cm içerisinde bulunur. 2 – 3 mm’lik kalınlığa sahip olan kızlık zarı, tıbbi literatürde “hymen” olarak adlandırılır. Cinsel ilişki, geçirilen kazalar ya da operasyonlar nedeniyle zarar görebilen kızlık zarı, bazı kadınlarda doğuştan oluşmaz ya da fazla esnek olduğu takdirde cinsel ilişkiye rağmen yırtılmaz. Anatomik anlamda bilinen herhangi bir görevi bulunmayan kızlık zarı bazı toplumlarda bekaretin simgesi olarak kabul edilir.
Kızlık Zarı Yalnızca Cinsel İlişkiye Bağlı Olarak Zarar Görmez
Kızlık zarı yırtılması, daha doğru bir ifadeyle kızlık zarının yapısal bütünlüğünün bozulması çok büyük bir oranla cinsel ilişkiye girilmesi ile meydana gelir. İlk defa cinsel ilişkiye giren kadınların kızlık zarı yırtıldığı için vajinada kanama oluşur. Ancak kızlık zarının yırtılmasına neden olan tek unsur cinsel ilişki değildir. Bisiklete binmek, at binmek, kontrolsüz hareketler, yoğun tempolu egzersizler de kızlık zarının zedelenmesine veya yırtılmasına neden olabilir.
Kızlık Zarı Kendiliğinden İyileşir mi?
Kızlık zarı zedelenip yapısal olarak bütünlüğünü kaybetmişse kendi kendini onaramaz. Kızlık zarı yırtıldığında kızlık zarının yeniden bütün hale getirilmesi için kızlık dikimi ve kızlık zarı tamiri olarak da bilinen kızlık zarı onarımı operasyonu gerçekleştirilmelidir. Kızlık zarının onarımı “himenoplasti” olarak da adlandırılır.
Himenoplasti Nasıl Yapılır?
Kızlık zarı onarımı işlemi geçici ve kalıcı olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Kızlık zarı geçici olarak onarılacaksa kızlık zarının yeniden deforme olacağı zamandan kısa süre, maksimum 1 hafta öncesinden yapılmalıdır. Lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilen işlem sonrası hastalar evlerine dönebilirler.
Kızlık zarı kalıcı olarak dikilecekse himenoplasti flep yöntemi ile yapılır. Flep yönteminde vajina duvarlarından ince bir doku alınır ve kızlık zarına benzer bir zar oluşturulur. Flep yöntemi ile gerçekleştirilen işlem sonrası cinsel ilişkiye girildiğinde kanamanın oluşma ihtimali %95 düzeyindedir. Kanama oluşmasa dahi kalıcı bir zar yapıldığı için vajina girişinde dirençle karşılaşılır.
Kızlık Zarı Onarımı Fark Edilir mi?
Kızlık zarı onarımı sonrası cinsel ilişkiye girenlerde yüzde yüz kanama meydana gelecek diye bir söylemde bulunmak doğru değildir. Aslına bakılırsa daha önce zarar görmeyen kızlık zarlarının dahi cinsel ilişki sırasında mutlaka kanamaya neden olacağını söylemek de mümkün sayılmaz. Yazımın girişinde ifade ettiğim gibi bazı kadınların kızlık zarları elastik bir yapıya sahiptir ve bu yapıdaki zarlar yalnızca vajinal doğum sırasında yırtılır. Aynı şekilde kızlık zarında çok az damar bulunması halinde de cinsel ilişkiye bağlı kanama oluşmayabilir.